TRATAREA DIFERITELOR AFECTIUNI PRIN MELOTERAPIE

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

TRATAREA DIFERITELOR AFECTIUNI PRIN MELOTERAPIE

mitzanoo
Administrator
Studiile de psihologie efectuate pina acum au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:
1. Pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner.
2. Pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis.
3. Pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg.
4. Pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak.
5. Pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner.
6. Pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart.
7. Pentru calmarea marilor suferinte care apar în urma unor întimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.
Carmen Maria Finat
psiholog

Pentru relaxare
•Claude Debussy - Sonata pentru pian si harpa
• Nicolo Paganini - Concert nr. 4 in Re Minor
• Piotr Ilici Ceaikovsky - Uvertura operei "Frumoasa din padurea adormita"

Pentru liniste interioara
• Ludwig van Beethoven - Concertul imperial nr. 5 (Adagio din sonata pentru violoncel si orchestra in sol minor)
• Franz Schubert - "Rosamunda"' "Ave Maria"
• Piotr Ilici Ceaikovsky - "Lacul lebedelor"
• Robert Schumann - "Reverie"
• Wolfgang Amadeus Mozart - Concert nr. 21 pentru pian si orchestra

Pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale
• Wolfgang Amadeus Mozart - "Don Juan"
• Franz Lizst - "Rapsodie maghiara"

Pentru surmenaj intelectual
• Johann Sebastian Bach - "Fugile"

Pentru ameliorarea unor dureri fizice
• Ludwig van Beethoven - "Pastorala"
• Maurice Ravel - "Bolero"
• Frederick Chopin - Concert nr. 1 in Mi Minor

Pentru stimularea si energizarea organismului
• Giuseppe Verdi - Marsul din opera "Aida"
• Johann Sebastian Bach - Brandenburgicele

MODALITATI DE TRATAMENT PRIN MELOTERAPIE
Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta care a descris legatura dinte notele muzicale, numere si influenta planetelor asupra omului a fost Pitagora dar izvorul acestei stiinte sacre se afla in vechile temple de mistere ale initiatilor egipteni. Meloterapia ca stiinta bazata pe principii solide exista inca din cele mai vechi timpuri. Astazi ea este destul de bine expusa de principiile psihanalizei moderne. Repetivitatea armoniilor sonore creaza stari modificate ale constiintei. Este vorba in special de muzica pura, armonioasa, elevata. O muzica zgomotoasa gen rock, metal sau jazz induce chiar stari negative, depresie, angoasa pentru ca rezoneaza cu energii de joasa frecventa. Amerindienii aveau asa numitele dansuri sfinte cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate. La triburile africane vracii vindecau de asemenea in ritmul magic al tobelor. In Tibet sunetele scoase de clopote, mici trompete ori tobe speciale erau folosite pentru vindecarea migrenelor, a bolilor psihice ori dezechilibrelor metabolice. Cercetari mai ample au demonstrat ca fiecare nota muzicala are o frecventa specifica de vibratie care influenteaza anumite zone ale corpului uman ori determina anumite reflexe in organism (in acest sens medicina holistica recomanda ascultarea unei muzici in care predomina nota vindecatoare).
DO - este folosita in circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor. Guverneaza colonul, gatul, genunchii si nasul.
RE - este folosita in astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, purificarea toxinelor, letargie si apatie. Guverneaza sanii, organele sexuale, perineul picioarele si limba.
MI - este folosit in constipatie, indigestie, flatulenta, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala. Guverneaza capul, ochii, plexul solar, zona ombilicala.
FA - este folosita in guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata. Guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul si gambele.
SOL - este folosit in laringita, amigdalita, inflamatii ale gatului, afectiuni oculare, boli de piele, mancarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul. Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator.
LA - este folosita in toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii, umflaturi, paralizie, pecingine, actioneaza pe osul sacru la baza coloanei.
SI - este folosita in intreg corpul dar cu deosebire in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglari nervoase.

Modalitati practice Intinsi, alegem un fond muzical adecvat, linistitor, confortabil. Intram treptat intr-o profunda stare de relaxare lasand muzica sa ne cuprinda fiecare celula a corpului. O ascultam cu atentie focalizata. Dupa un timp, cand procesul se desfasoara de la sine constientizam prezenta noastra absoluta aici si acum. In aceasta prezenta ascultam acum muzica dintre sunete. Nu tonurile care creaza muzica ci o esentializare a ei, dincolo de ele insasi, in spatiile dintre sunete. Aceasta ne va introduce intr-o stare de relaxare foarte profunde pe fondul unei observatii clare si perfecte, comparabila cu starile celebrale gamma. Acum poate fi resimtita o profunda si placuta regenerare fizica si poate fi surprinsa modalitatea de actiune a undelor muzicale care actioneaza in corp.
SURSA:INTERNET