INFLUENTA SUNETULUI ASUPRA PSIHICULUI UMAN.

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

INFLUENTA SUNETULUI ASUPRA PSIHICULUI UMAN.

mitzanoo
Administrator
Înaltimea sunetului: este determinata de un anumit numar de vibratii pe secunda ce sint definitorii pentru sunetul respectiv. Modul în care se succed sunetele de diferite înaltimi în cadrul unui fragment melodic influenteaza foarte mult impactul psihologic al melodiei asupra ascultatorului.
Durata: este reprezentata de timpul efectiv în care este sustinut sunetul. De durata sunetelor depinde ritmul melodiei. Este un lucru stiut ca orice fiinta umana este apta de ritmicitate. Ritmul ne relaxeaza sau energizeaza. Dupa nastere, copilul adoarme mai usor daca este leganat în ritmul batailor inimii mamei, iar în armata marsul ritmat stimuleaza mersul.
Intensitatea: este caracterizata de numarul de decibeli ai sunetului. În acest sens, intonarea aproape în soapta a unei melodii lente poate fi un factor deosebit de favorizant al introspectiei, în timp ce anumite melodii ascultate lo intensitate mare pot favoriza efectul cathartic (de descarcare afectiva).
Timbrul: este dat de numarul specific de armonice care însotesc fiecare sunet în parte. Fiecare voce, fiecare insument are un timbru specific. S-a demnostrat faptul ca persoanele care au o voce caracterizata printr-un numar mare de armonice sint percepute ca fiind o prezenta placuta, linistitoare. Acest fapt este deosebit de important în domeniul hipnozei si al meloterapiei, deoarece terapeutul trebuie sa fie capabil sa induca relaxarea pacientului prin inflexiunile vocii sale.
Meloterapia este o modalitate terapeutica complexa, cu efecte benefice în domeniul bolilor psihosomatice si în cel al ariei psihopatologice sau al normalitatii psihice, pentru relaxare, motivare ori descarcare afectiva.